Sluit Verthe Interieurs

glassoorten

Principieel beschermt elke glassoort tegen stof, vocht, insecten en in beperkte mate tegen de UV-straling in  dag- en kunstlicht. Naargelang de eisen die aan een inlijsting worden gesteld kan men kiezen voor een welbepaalde glassoort. Hierna volgt een overzicht van de verschillende glassoorten met bespreking van hun specifieke eigenschappen en concrete toepassingen.

 

Verschillende glassoorten

UV-glas

Dit glas heeft een coating die de UV-stralen in dag- en kunstlicht blokkeert en daardoor veroudering, verbleking en verkleuring van kunstwerken voorkomt. Deze glassoorten zijn tegenwoordig tot 98 % UV-werend en behoorlijk krasvrij. Een klein nadeel is de zeer geringe amberverkleuring.

 

Ontspiegeld glas

Heeft een lichttransmissie van 99% m.a.w. het laat dus 99% van het licht door en is daardoor vrijwel onzichtbaar. Dit glas garandeert U een heldere, zuivere en natuurgetrouwe weergave van het ganse kleurenspectrum en laat de ingelijste werken optimaal tot hun recht komen. Het is niet-conserverend maar het heeft een beperkte UV-wering van ongeveer 48/%. De restreflectie heeft, afhankelijk van de coating, een lichtgroene, magenta of lichtblauwe kleur en dit is het enige kleine minpuntje.

 

Museumglas

Museumglas combineert de eigenschappen van het anti UV-glas en het ontspiegeld glas. Het blokkeert 99% van de UV-straling en is dus conserverend terwijl het ook ontspiegeld is en dus voor 99% reflectievrij, kortom een ultrabeschermende haast onzichtbare glasplaat met een ongelooflijke helderheid.

 

Floatglas

Float, vlak of klaar glas is het standaard glas voor een inlijsting. Het heeft een beperkte UV-beschermingsfactor van ongeveer 44%. Het nadeel van deze glassoort is echter de hinderlijke en ongecontroleerde reflectie van 8 à 10% vandaar ook de naam spiegelglas. Voor de grotere formaten is klaar glas ook leverbaar in dikte van 3 mm.

 

Matglas

Mat glas heeft het voordeel het opvallend licht niet te reflecteren. Grote nadelen bij deze glassoort zijn echter de verstrooing van het licht waardoor het glas onscherpte veroorzaakt en de verminderde transparantie waardoor het als een grijsfilter fungeert en de kleurweergave beïnvloedt. De UV-beschermingsfactor is ongeveer 60% en de dikte 2 mm.

 

Plexiglas

Plexiglas of glas op basis van kunststoffen is in tegenstelling met de andere glassoorten een thermisch warm materiaal en hierdoor minder condensgevoelig. Dit houdt in dat de risico’s bij direct contact met het kunstwerk minimaal zijn. Een klassieker is dan ook het klemmen van een kunstwerk tussen twee plexi-platen. Deze presentatie kan esthetisch zeer mooi zijn maar biedt meestal geen volledige bescherming tegen stof en insecten. Plexiglas is een uitstekend materiaal voor het maken van stolpen en dozen om zowel twee- als driedimensionele kunstwerken te presenteren. Plexiglas van goede kwaliteit is echter niet goedkoop en het blijft gevoelig voor krassen en statische elektriciteit waardoor het stof aantrekt.

Ligna
Las-salotti
Angelo
Neves
Treca-interiors
Recor originals
Polypreen
Medalounger
Karpi
Vanlanschoot
Hukla
Revor
styldecor