Sluit Verthe Interieurs

Een passe-partout is niet zomaar een stuk papier.

Een passe-partout is een blad karton waarin een opening gesneden wordt om een afbeelding in te monteren. Het doel van een passe-partout is een ruimte te creëren tussen het glas en de afbeelding zodanig dat er geen contact is tussen glas en afbeelding. Hierdoor wordt het ontstaan van condensvlekken en schimmel voorkomen. Het passe-partout heeft dus een conserverende functie vandaar de hoge kwaliteitseisen die gesteld worden aan het passe-partoutkarton. Naast deze conserverende functie creëert het passe-partout ook een visueel neutrale zone rond de afbeelding waardoor ze beter tot haar recht komt. Het karakter van de afbeelding is bepalend voor de keuze van het materiaal, de kleur en de verhoudingen van het passe-partout.

Soorten passe-partouts

Naargelang de opbouw spreken wij van:

  • Enkel passe-partout of bovenkaart: Dit is de basisuitvoering van een passe-partout: in een karton van 0.5 – 1.0 – 1.5 – 2.0 en 2.5 mm dikte wordt een opening of venster gesneden waarachter de afbeelding wordt gemonteerd.
  • Dubbele passe-partout: Dit is een variant waarbij twee enkele passe-partouts met verschillende openingen in sandwich op elkaar gemonteerd worden. De passe-partouts kunnen in verschillende of in eenzelfde kleur en dikte uitgevoerd worden.

Andere passe-partouts:

Er zijn veel mogelijkheden in de opbouw van het passe-partout. Naargelang de plaats van het beeldvenster in het passe-partout spreekt men van symetrische en asymmeterische passe-partouts. Daarnaast zijn er nog de passe-partouts met meerdere openingen ( pale-male) en de passe-partouts met ronde, ovalen of ruitvormige openingen, alsook zwevende passe – partout, diepte passe – partout, etc…. De mogelijkheden zijn quasi onbeperkt. Basisregel is dat het karakter van de afbeelding bepalend is voor de keuze van het materiaal, de kleur en de verhoudingen van het passe-partout.

 

Ligna
Las-salotti
Angelo
Neves
Treca-interiors
Recor originals
Polypreen
Medalounger
Karpi
Vanlanschoot
Hukla
Revor
styldecor